چگونه «نظم و انضباط» را در زندگی خود وارد کنیم، سوالی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
مقدمه
آیا عادت دارید انجام بعضی کارها را به لحظه آخر موکول کنید؟ اصطلاحا دقیقه نودی هستید؟ آیا پایبندی به بیشتر اموری که قصد انجام آنها را دارید، برایتان سخت است؟ یا شاید دلتان میخواهد کاری را به طور منظم انجام دهید، مانند مطالعه دقیق و مستمر برای شرکت در یک آزمون مهم یا دوست دارید ورزش کردن در باشگاه را شروع کنید اما مدام آنرا به تعویق میاندازید.
در هر زمینه ای که میخواهید فعالیت و کاری انجام دهید، لازم است که نظم و انضباط داشته باشید.
بنابراین ناامید نشوید تنها چاره رفع مشکل بینظمی، داشتن یک برنامه روتین روزانه و منظم است تا به زندگی شما نظم و انضباط لازم را ببخشد.
نظم و انضباط بیشتر برای چه افرادی لازم است؟
همه افرادی که می خواهند از اوقات روزانه خود بخوبی استفاده نمایند و هدفمند زندگی کنند، لازم است تا با برنامه ریزی صحیح و مناسب برای خود سبک زندگی داشته باشند تا بتوانند به بهترین نحو با نظم و انضباط بیشتر به اهداف و برنامه های خود برسند.
برای اینکه نظم و انضباط بیشتری داشته باشیم چه کنیم؟
اولین قدم: خودانضباطی بیشتر
- به این فکر کنید که چرا میخواهید خود را «منضبط» کنید.
آیا هدف خاصی وجود دارد که میخواهید به آن برسید ولی احساس میکنید موانع خاصی بر سر راهتان قرار گرفتهاند و نمیگذارند تا شما به خواسته خود دست یابید.
شاید بخواهید یک فرد سحرخیز باشید و صبحها زود از خواب بیدار شوید و از اوقات صبحتان بیشتر استفاده کنید، اما عادت دارید شبها دیر بخوابید.
شاید به دلیل عدم تمرین، مهارتهای موسیقیایی شما که زمانی درخشان بود، رو به وخامت گذاشته است. یا شاید شما در حال تلاش برای کاهش وزن هستید، اما دوست ندارید ورزش کنید.
پس، زمانی را برای فکر کردن به این موضوع اختصاص دهید تا بتوانید هدف خود را مشخص کنید.
- هدف خود را تجسم کنید.
«تجسم» کلید هدفگذاری موفق است. ابتدا باید به طور واضح در مورد اهداف خود فکر کنید و آنها را مشخص کنید. سپس، خودتان را – هم از نظر جسمی و هم از نظر ذهنی – با این اهداف درگیر کنید.
یک شکل خاص از تجسم که نشان داده شده است برای کمک به شما در رسیدن به اهداف بسیار موثر است، شبیهسازی فرآیند نامیده میشود.
این تاکتیک شامل تصور کردن خود در برداشتن گامهای لازم برای دستیابی به یک هدف است، نه صرفاً تصور نتیجه نهایی.
راه های دیگر برای تمرین تجسم را می توان از طریق مدیتیشن روزانه یا با ایجاد تابلوی چشم انداز از اهداف خود انجام داد.
- یک برنامه عملی یا اقدام ایجاد کنید. این کار را میتوان با کشیدن یک جدول، یا با دست یا با استفاده از یک برنامه کامپیوتری مانند ورد(MS Word) یا اکسل(Excel)انجام داد.
نگران پر کردن ستونهای جدول نباشید فقط اقدام کنید. یک عنوان هدف مرتبط در بالای این فرم اضافه کنید، مانند «کارهای روزانه» پس از انجام این کار، عناوین ستونهای زیر را به ترتیب اضافه کنید: زمان شروع، مشکل پیش آمده، خلاصه گزارش کار و تا انتها ستونها را پر کنید.
- برای اقدام و تصمیم گیری در مورد زمان شروع آماده شوید.
اقدامات، گام هایی هستند که باید برای رسیدن به هدف خود تلاش کنید. بعد از اینکه چند مرحله اقدام معنادار را ارائه کردید. زمانی را برای شروع هدف «خود انضباطی جدید خود» در نظر بگیرید.
گامهای عملی شما میتواند هر چیزی باشد، از محدود کردن زمان صرف شده برای فعالیتهای غیرمولد که شما را از تکمیل تمرین باز میدارد، یا اطمینان از اینکه لباسهای باشگاهتان از قبل چیده شدهاند.
اگر فکر کردن به ایده ها چیزی است که برایتان مشکل است، «طوفان فکری» یک تکنیک مفید برای این کار است.
همچنین ممکن است سؤال از یکی از اقوام خانوادگی، دوستان یا شخص دیگری که میشناسید مفید باشد.
این احتمال وجود دارد که به چند عمل فکر کنید، که برای آن باید چندین ردیف را اضافه کنید. به همان اندازه که نیاز دارید وقت بگذارید و هر چیزی که فکرش را میکنید در آن بگنجانید.
ممکن است برای شروع از امروز، فردا یا زمانی بعد در هفته/ماه برنامهریزی کنید. با در نظر گرفتن هر گونه محدودیت زمانی، برنامه خود را واقع بینانه انتخاب کنید.
- مشکلات احتمالی را پیشبینی کنید و برای غلبه بر آنها راه حلی پیدا کنید.
هر گونه مشکلی را که احتمالاً در مراحل اقدام در برنامه خود پیش میآید در نظر بگیرید و برنامهای برای رسیدگی به آنها در زمان وقوع در نظر بگیرید.
به عنوان مثال، اگر تصمیم گرفتید عمل «هر روز ساعت ۶ صبح ورزش کنید» را انتخاب کنید، اما مطمئن باشید که وقتی زنگ هشدار به صدا در میآید، فقط دکمه «تعویق» را فشار داده و تسلیم وسوسه میشوید. دوباره چرت بزنید سپس میتوانید چیزی مانند «من دوباره به خواب خواهم رفت» را یادداشت کنید.
از طرف دیگر، میتوانید به راهحلهایی فکر کنید که در برخی از مراحل گذشته به خوبی کار کردهاند. با این حال، اگر میدانید که در اعماق وجود چیزی بعید است که به عنوان یک استراتژی از تجربیات گذشته کار کند (مثلاً، به خودتان قول میدهید که دفعه بعد که قبلاً در چند مورد شکست خورده است، زودتر از خواب بیدار شوید) – این ایده را کنار بگذارید.
با تلاش برای استفاده مجدد از روشهایی که قبلاً جواب ندادهاند، خود را برای ناامیدی آماده میکنید. به سراغ ایدههای دیگر بروید.
به عنوان مثال، این امکان وجود دارد که تنظیم ساعت زنگدار در فاصلهای دورتر از محل خواب، در بیدار کردن شما موفقتر باشد، زیرا خاموش کردن آن به تلاش بیشتری نیاز دارد.
- گزارش پیشرفت خود را به طور منظم به روز کنید و برنامه را مرور کنید.
اقدامات خود را شروع کنید و راهبردهای حل مشکل تصمیمگیری شده خود را در زمانهای برنامهریزی شده اجرا کنید. هنگام انجام آنها، تاریخ و موفقیت آمیز بودن یا نبودن نتیجه را یادداشت کنید.پس از سپری شدن دوره زمانی طرح شما، به نظرات پیشرفتی که در آن زمان ثبت کردهاید نگاه کنید.
هنگام بررسی طرح خود به این فکر کنید که چه بخشهایی خوب پیش رفت و چه بخشهایی به خوبی پیش نرفتند. برای چیزهایی که خوب پیش نرفتند، از خود بپرسید که آیا چیز مفیدی وجود دارد که بتوانید از تجربیات (تجارب) یاد بگیرید تا شما را به سمت اهدافتان سوق دهد و آن را در برنامه بعدی خود بگنجانید.
اگر از این تجربه چیز مفیدی یاد نگرفتید، استراتژی فعلی را کنار بگذارید و جایگزینی را امتحان کنید. اگر با این مشکل دست و پنجه نرم میکنید، به روشهای پیشنهادی قبلی بازگردید و ایدههای جدیدی بیاندیشید.
- اشتباهات خود را مجدداً بررسی کنید.حتی اگر در اولین تلاش شکست خورده باشید، ارزش آن را دارد که برای رسیدن به هدف خود که نظم و انضباط بیشتر است تلاش کنید.مسلما، رشد مستلزم رفع نواقص و عدم تکرار اشتباهات گذشته در فرصتهای جدید یادگیری است.فقط ناامید و تسلیم نشوید.
محققان دریافتند که دو واکنش بالقوه مغز برای اشتباه کردن وجود دارد: تلاش فوری برای حل مشکل یا منفعل عمل کردن.
افرادی که به اشتباهات خود توجه میکنند، احتمالاً در آینده راههای جدیدی برای اصلاح آنها خواهند آموخت. افرادی که اشتباهات خود را نادیده میگیرند (یعنی از نظر عصبی تعطیل میشوند) آنها را تغییر یا بهبود نمیبخشند. مطمئن شوید که به نقاط ضعف خود توجه کنید و به این فکر کنید که چگونه می توانید آنها را اصلاح نمایید تا در آینده پیشرفت کنید.
دومین قدم: ترویج خود انضباطی بصورت روزانه
- خودتان را به خاطر نداشتن نظم و انضباط سرزنش نکنید.
نداشتن نظم و انضباط باعث بی انگیزگی در انجام کارها و افسردگی میگردد، اما به خاطر داشته باشید که احساس بی انضباطی غیرعادی نیست. کافی است بخواهیم به کارهای روزانه خود سر و سامان دهیم بنابراین با تکیه بر توانایی منضبط بودن، می توان، آن را آموخت و هم بر آن مسلط شد و بعنوان یک روتین روزانه و عادت مثبت به نظم بخشی اقدام نمود.
- خودانضباطی در خودتان را پرورش دهید.
سعی کنید خود را بیشتر در موقعیتهای مناسب برای نظم و انضباط بیشتر قرار دهید. به عنوان مثال، کم خوابی میتواند باعث شود تصمیمات نادرست بگیرید و حتی پرخوری کنید. تغذیه ذهن، بدن و روح شما باید به شما در سفر به سوی انضباط بهتر کمک کند.
بنابراین وعده های غذایی متعادل بخورید. اطمینان حاصل کنید که بین ۳ تا ۵ وعده غذایی کوچک در روز شامل انواع سبزیجات، میوه ها، پروتئین بدون چربی و غلات کامل است. مقدار زیادی آب بنوشید تا هیدراته بمانید. ورزش منظم داشته باشید.
در حالی که اهداف خود انضباطی خود را انجام میدهید، سطح ثابتی از فعالیت بدنی را حفظ کنید. ورزش نه تنها شما را در خلق و خوی مثبت قرار میدهد، بلکه به شما انرژی و انگیزه برای انجام وظایف میدهد.
برای کاهش استرس کار کنید. استرس میتواند بر بهرهوری و سلامت کلی شما تأثیر بگذارد. با خواب کافی، انجام فعالیتهای مراقبت از خود مانند حمام آرامشبخش یا پیادهروی در پارک، یا انجام تکنیکهای تمدد اعصاب مانند مدیتیشن یا یوگا، استرس را به حداقل برسانید.
اگر فردی معنوی هستید، انجام مناسکی مانند نماز نیز میتواند به شما در مدیریت موقعیتهای استرس زا کمک کند.
- روزانه به خود انگیزه دهید. به همین دلیل است که بهترین راه برای بهتر شدن در دستیابی به اهداف، ایجاد عادات است.کتاب «قدرت عادت» توضیح میدهد که عادات در مغز در همان ناحیه مانند رفلکسهای خودکار پردازش میشوند نه از طریق قشر جلوی مغز که تصمیمگیری را تنظیم میکند.
در ابتدا، برای انجام اعمال خودانضباطی به انگیزه دائمی نیاز دارید تا زمانی که این اعمال به عادت تبدیل شوند و نیازی به تفکر آگاهانه نداشته باشند.
استراتژیهایی برای ایجاد انگیزه در خود میتواند شامل خواندن نقل قولها یا کتابهای الهامبخش، تماشای پادکستهای نشاطآور یا گفتگوهای تد، و صحبت کردن تلفنی با فردی باشد که به شما انگیزه و آرامش میدهد.
کارهای شوق آور بهتر است در صبح انجام شوند تا در شما اشتیاق و انگیزه بیشتری برای عادت به نظم و انضباط روزانه شکل گیرد.
کلام پایانی
نکته آخر اینکه اگر واقعا میخواهید به اهداف خود در زندگی برسید و موفق شوید، باید نظم و انضباط داشته باشید. همانطور که در این مقاله اشاره شد، لازم است شما به تمامی کارهای خود نظم بدهید، این نظم و انضباط باید برای همهی عادتهای شما وجود داشته باشد، از سلامت جسمانی و برنامهی غذاییتان گرفته تا استراحت و احساسات شما.
همانطور که میدانید در همه جای دنیا، اکثر افرادی که هم در زندگی شخصی و هم زندگی حرفهای خود نظم و انضباط دارند، از احترام و اهمیت خاصی برخوردار هستند و مورد پذیرش و قابل اعتمادتر میباشند.
بنابراین، سعی کنید برای خود سبک زندگی مناسبی داشته باشید و عادتهای مثبت را در برنامه روزانه خود بصورت روتین روزانه بگنجانید و تا میتوانید از عادات گذشته که نقش بازدارنده در رشد و توسعه فردی شما داشتهاند و شما را به بینظمی سوق دادهاند، دوری نمایید و در عوض عادات مثبت نظمدهنده را جایگزین کنید تا زندگی شاد و موفقی را تجربه نمایید.
برای مطالعه بیشتر مقاله «نظم بخشی و داشتن دیسیپلین» را بخوانید.
آخرین دیدگاهها