یک انسان به دوست نیاز دارد. به کسی که بتواند با او مراوده داشته باشد. چون موجودی اجتماعی است و باید با دیگران زندگی کند.
داشتن یک دوست خوب می تواند ما را از تنهایی و انزوا رهایی بخشد، بهترین کمک ها را می توانیم از یک دوست عاقل و دانا و امین داشته باشیم و علاوه بر مصاحبت و حشر و نشر با او بهترین لحظات را بگذرانیم.
البته که در انتخاب دوست خوب و سالم می بایست نهایت دقت را داشته باشیم، چون بدترین و بزرگترین لطمه ها را هم برخی دوستان می توانند به ما بزنند.
بقول شاعر:
گوهر خود را مزن بر سنگ هر ناقابلی
صبر کن تا پیدا شود گوهرشناس قابلی
و در جایی دیگر می گوید:
دشمن دانا بلندت می کند
بر زمینت می زند نادان دوست
سعی کنیم افرادی را بعنوان دوست خود انتخاب نماییم که برجسته و خیراندیش و خیرخواه باشند تا بتوانند روی ما تأثیر مثبت بگذارند و سعی کنیم از افرادی که کوته بین و حسود هستند دوری نماییم زیرا این گونه افراد تجربه های غنی در زندگی خود ندارند و نمی توانند به ما دانش و بینش درستی بدهند پس برای معاشرت مناسب نخواهند بود.
شاعر بزرگ “سعدی” می فرماید:
تو اول بگو با کی یان دوستی
من آن گه بگویم تو خود کیستی
سعی کنیم دوستان خود را از ممتازترین افراد انتخاب نماییم و از معاشرت با افرادی که مشکل ساز هستند، اجتناب کنیم.
اصولا افرادی که برای معاشرت و دوستی نامناسب هستند شامل:
افراد نق نقو و کسانی که زود رنج هستند، افرادی که بدبین و شکاک هستند و به کوچکترین چیزی شک می کنند و دید مثبت و خوبی ندارند،
کسانی که در زندگی احساس خوشبختی و رضایت ندارند و مدام خود را انسان هایی بیچاره و مشکل دار می پندارند،
افرادی که کسب و کار درست و حسابی ندارند و فقط لاف دوستی می زنند و بعبارتی سواستفاده گر هستند و به مصداق ضرب المثل معروف: “عاشق بند کیفتم تا پول داری رفیقتم”.
همچنین افرادی که مریض و ناسالم هستند. اینگونه افراد در کودکی بدلیل رفتارهای نامناسبی که با آنها شده به بلوغ لازم نرسیده و در زندگی بزرگسالی خود رفتارهای ناهنجاری از خود نشان می دهند. بهتر است که با این افراد هم معاشرت ننمایم.
گروه دیگری که برای دوستی مناسب نیستند افرادی هستند که پشت سر دیگران بدگویی و غیبت می نمایند و این رفتار ناپسندشان باعث می شود که حرفی را که شما برایشان نقل می کنید با بدجنسی تمام به طریقی دیگر به گوش شخص دیگری برساند و راز شما را فاش کنند. مطمئن باشید کسی که پشت سر دیگران غیبت می کند، به شما هم رحم نخواهد کرد و گروه آخر افراد نادان هستند همانطور که قبلا هم گفته شد اینگونه افراد دانش و بینشی به ما اضافه نخواهند کرد بلکه هم نشینی با این گونه افراد باعث می شود که هم کیش و آیینشان گردیم.
امام علی (ع) می فرماید:
هم نشین بی خرد مباش که او کار خود را برای تو می آراید و دوست دارد تو را چون خود نماید.
اما چاره کار چیست؟
شناسایی دوستان خوب و معاشرت با افرادی که این ویژگی ها را دارند:
افرادی که فعال و پرانرژی هستند. افراد پر تحرک هم در زندگی خود، موفق هستند هم به دیگران نیرو می بخشند.
اشخاص مهربان، اصولا رفتاری صمیمانه و راحت دارند و در معاشرت با آنها احساس خوبی خواهیم داشت.
افرادی که خوشرو و شاد هستند، برای دوستی مناسبند چون حس شادی و مثبتی را به شما القا می نمایند پس در دوستی با چنین افرادی درنگ ننمایید.
افرادی که امیدوار هستند، همیشه برای آینده بهتر خود و دیگران تلاش می کنند بنابراین این افراد تأثیر مثبتی بر روحیه تلاشگر ما خواهند گذاشت و به عبارتی امیدواری باعث افزایش طول عمر افراد می شود.
افرادی که مثبت اندیش هستند و همیشه جنبه های مثبت زندگی را می بینند به عبارتی نیمه پر لیوان را می بینند و حس زندگی را در ما دوچندان می کنند.
افرادی که خلاق و مبتکر هستند، برای دوستی مناسبند چون علاوه بر اینکه خودشان خلاق هستند ما را هم تشویق می کنند تا در زندگی خود تغییرات مثبتی ایجاد نماییم و از یکنواختی و رکود خارج شویم.
دوستی با افراد خوش بین همانند نوری است که جلوی راه ما را روشن می نماید و ما را در زندگی به سمت پیشرفت و سعادت هدایت می نماید چون خودش صاحب نیرویی است که همچون نور می تابد و روشنی می بخشد.
دوستی و معاشرت با افرادی که راستگو و صادق هستند بسیار توصیه شده است.
امام علی (ع) می فرماید:
از دوستی با دروغگو بپرهیز که او سراب را ماند، دور را به تو نزدیک و نزدیک را به تو دور می نمایاند.
و در نهایت معاشرت با افراد درستکار و سازگار باعث می شود که زندگی شرافتمندانه تری داشته باشیم و با صبوری و سعه صدر نسبت به حل مشکلات برآییم. این چنین افراد می توانند الگوی شایسته ای برای ما در زندگی باشند.
با توجه به مطالب ذکر شده، لازم است به این نکته اشاره شود که آدم بد وجود ندارد و همانطور که گفته شد برخی افراد مریض و ناسالم هستند و البته قابل درمان.
بنابراین، همه انسانها دوست داشتنی و قابل احترام می باشند منتها ما بعنوان جزئی از این کل، حق داریم که دوستانی برگزینیم که از وجودشان و معاشرت با آنها نه تنها متضرر نشویم، بلکه تأثیر مثبتی روی ما داشته باشند.
به نقل از بزرگی:
همه آدم ها محترمند، منتها بعضی ها محترم ترند.
10 پاسخ
فریبا جان خیلی کامل و جامع به مفهوم یک همراه مناسب پرداختی. متشکرم
ممنون بنین جان از اظهار لطف خوبت
سلام و درود فراوان خانم نبی زاده نازنین. چقدر زیبا و مفید بود🌹
سپاسگزارم نجمه جان
خیلی خوب بیان شده ، 👍 حال و هوای سایتتون هم خیلی خوبه موفق باشید
ممنون غزل جان
خواهر گلم بسیار عالی بود. لذت بردم . قسمت دوم – بیان خصوصیات مثبت یک معاشر خوب ، بسیار حس و حال خوبی به من داد . عالی بود
ممنون از حسن نظرت عزیزم خوشحالم که مفید بوده
تو اول بگو با کی یان دوستی
من آن گه بگویم تو خود کیستی
احسنت عالی بود خانم نبی زاده نازنین
ممنونم