چگونه با دیگران تعامل و ارتباطی مؤثر داشته باشیم؟
آیا به نوع ارتباط خود با دیگران توجه دارید؟
به منظور پاسخگویی به سوالات مطرح شده بالا، لازم است ابتدا تعریفی از “تعامل” داشته باشیم.
“تعامل” به معنی برقراری ارتباط بین افراد یک خانواده، جامعه، همکاران در محیط کار و در سطح وسیع تر و بزرگ تر ارتباط با سایر افراد در سراسر این کره خاکی است.
برای اینکه بتوانیم در تعامل با دیگران ارتباط بهتر و سالم تری برقرار نماییم می بایست درک درستی از نوع ارتباط مان با آنها داشته باشیم.
گاهی اوقات برای اینکه بتوانیم یک پاسخ درست به یک بازخورد یا بعبارتی فیدبک (Feedback) بدهیم، باید دقیقا بدانیم که دیگری چه می خواهد(want) و اینجاست که ما باید مطابق با میل باطنی خود نسبت به آنچه که طرف مقابل درخواست دارد بهترین و انسانی ترین پاسخ را بدهیم و در واقع بدین صورت است که می توانیم یک تعامل خوب با دیگران داشته باشیم.
بازخورد گرفتن از دیگران، همانند هدیه گرفتن است.
در صورتی که طرف مقابل از ما بازخورد خوبی دریافت نماید و در جهت رفع خواسته و احتیاجات معقول او برآییم و بتوانیم یک ارتباط درست انسانی برقرار نماییم در تحکیم دوستی و بخشش مهر و محبت متقابل بین خود و دیگران موفق عمل نموده ایم.
باید به این نکته توجه داشته باشیم که حین دادن بازخورد از بحث کردن بی مورد، مجادله و ترشرویی باید پرهیز نمود چون با این کار نه تنها نتوانسته ایم یک ارتباط مؤثر برقرار نماییم بلکه با این کار فرصت دریافت بازخورد از طرف مقابل یا مشتری را از خود دریغ کرده و دیگر بازخورد مناسبی دریافت نخواهیم نمود و این بمعنی قطع رابطه، خصومت و یا دشمنی می باشد و در بیشتر مواقع باعث بی اعتمادی دیگران به خود می شویم و در مواقعی که نیاز داریم از کمک و همفکری دیگران استفاده نماییم نمی توانیم ارتباط و تعاملی داشته باشیم در واقع همه درها را به روی خود می بندیم.
تصور کنید در یک ارتباط و تعامل در محیط کار با یک همکار یا مشتری حرفی زده شده و شما اینگونه بازخورد می دهید:
” مسئله ای نیست” در واقع شما بجای اینکه پاسخ مناسب را بدین شکل بدهید:
“متشکرم” یا “به نکته بسیار خوبی اشاره کردید”، به خودتان اجازه می دهید تا از مسئولیت شانه خالی کنید و از درک آنچه گفته شد، روی برمی گردانید و در را به روی یک تعامل مفید، می بندید.
به نقل از ست گادین:
“مسئله ای نیست”، خود مسئله است.
این در حالی است که مسئله وجود دارد. کشف اینکه مسئله چیست بسیار بهتر از انکار آنست.
در یک تعامل یا ارتباط متقابل طرفین به رد و بدل احساسات و افکار خود می پردازند و در جهت حل مسئله و مشکل فی مابین در کمال خونسردی و با حفظ آرامش به پیش می روند و با الفاظ نابجا یا کلمات سبک سعی در قطع رابطه نمی نمایند بلکه برعکس سعی می کنند به بهترین نحو یک تعامل درست انسانی بین شان شکل بگیرد.
با رعایت نکات ذیل می توانیم در تعامل خود با دیگران، مؤثرتر عمل نماییم:
- سعی کنیم ارتباط مان رو در رو باشد.
- شنونده خوبی باشیم.
- واضح و روشن صحبت کنیم.
- صریح و صادق باشیم.
- درک همدلانه داشته باشیم.
- آرامش خود را حفظ کنیم و به طرف مقابل احترام بگذاریم.
- بلافاصله واکنش هیجانی از خود نشان ندهیم بلکه واکنش خود را به تأخیر بیاندازیم و خوب فکر کنیم، نفس عمیق بکشیم و کمی راه برویم تا آرام شویم.
- به شیوه درست اگر لازم است مخالفت خود را اعلام نماییم و از بازخورد دادن بپرهیزیم.
- موثق و معتبر صحبت کنیم.
و در نهایت، با یادگیری تکنیک های خوب خودشناسی و با آگاهی تلاش کنیم تا بتوانیم ارتباط مؤثرترو بهتری داشته باشیم.
یک پاسخ
بسیار عالی و کاربردی بود . سپاس